Lefolyókarbantartás, lefolyószerelvény és zuhanyfolyóka újdonságok magyar kézből

Lefolyóbolt blog

Lefolyóbolt blog

Esővíz elvezetés, kültéri folyókák praktikussága

2015. augusztus 25. - Lefolyóbolt blog

    A mai kertépítési trendeknek megfelelően egyre inkább beépítjük udvarainkat, különböző térburkoló kövekkel,esetleg betonnal építjük be házunk környékét.Egyrészt esztétikai szempontból, egyrészt pedig kényelmünk érdekében. Mivel ezek a térburkolatok egy-egy nagyobb csapadék esetén nem tudják elvezetni, elnyelni megfelelően a burkolatra zúduló mennyiséget, így egyre inkább értelmet nyer a térburkolásnál, kertünk "élhetővé tételénél" a kültéri folyókák beépítése. Ha nem gondoskodunk a megfelelő csapadék elvezetésről idejében, utólag bosszantó és költséges károkat tud okozni. kulterifolyokablog.jpg

                         STYRON kültéri folyóka a gyakorlatban ( WWW.LEFOLYOBOLT.HU )

         A piacon egyre több gyártónál találhatunk olcsóbb-drágább kivitelezésű kültéri folyókákat. Létezik például betonból gyártott kivitel, valamint rozsdamentes fedőráccsal, öntvény ráccsal illetve műanyag ráccsal  ellátott kültéri folyóka. Ezek alkalmazása mellett minden esetben úgy döntsünk, hogy mekkora igénybevételnek lesznek kitéve a telepítés helyén. (Egy gyalogosforgalom számára kialakított helyen nyilván nem szükséges öntvény rácsos folyóka alkalmazása.)  Telepítés esetén minden esetben vegyük figyelembe a gyártók által írt telepítési útmutatót, és ennek megfelelően akár házilagosan is, különösebb szakértelem nélkül, néhány otthoni szerszámmal is telepíthetjük ezeket a vízelvezető megoldásokat. A kültéri folyókák a szabványnak (MSZ EN 1433) megfelelően egymással csatlakoztatva vízzáróan kell, hogy illeszkedjenek. A fedőrácsuk minden esetben eltávolítható, így megkönnyítve az esetleges tisztítást a bejutott levelektől, illetve egyébb szennyeződésektől. Felületi kialakításuknak köszönhetően általában az alsó medrükben nem tud megtapadni különösebben szennyeződés. A vízelvezetést gondosan tervezzük meg az udvar egy olyan pontja felé, ahol a csapadék elnyelésére van lehetőség.Ügyeljünk a megfelelő lejtés kiépítésére.Ha nincs lehetőségünk kell helyre elvezetni a csapadékot, javaslom egy szikkasztó kiépítését a csapadék elnyelésére.(Sok esetben egy bizonyos mélységű gödör, nagyobb szemű kaviccsal telítve megfelelő lehet, ahol a víz elfolyik.)

      És végül kép egy számomra kedvelt megoldásról, a csapadékvíz gyűjtésére, amennyiben szeretnénk kimenteni magunknak öntözéshez némi csapadékvizet.

csapadekviz.jpg

A képen lévő flexibilis cső természetesen lehet a csatorna, csak magát a működési elvet szerettem volna a fotóval érzékeltetni. Barkácsmesterek ebből már tudnak építkezni.

WWW.LEFOLYOBOLT.HU

A bejegyzés trackback címe:

https://lefolyobolt.blog.hu/api/trackback/id/tr97734238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása